Haluan ostaa flipperin!
Kuinka paljon flipperi vie tilaa?
Flipperin mitat ovat peliasennossa (jalat paikallaan, tulostaulu ylhäällä) noin P137 x K192 x L74 cm. Flipperin alla mahtuu säilyttämään jotain hyvin matalaa tavaraa / laatikoita.
Kuinka paljon flipperi painaa? Paino on yleensä välillä 110-140 kg. Kaksi normaalikuntoista ihmistä jaksaa siirrellä konetta.
Kuinka flipperiä kuljetetaan? Kuinka saan sen kotiin?
Flipperin tulostaulun saa taitettua ja jalat irrotettua, jolloin flipperi mahtuu myös joihinkin farmariautoihin. Tavaratilan aukon korkeus tarvitsee olla min. 78 cm 73 cm:n leveydeltä, sekä pituuden riittää (137 cm). Pakettiautossa flipperi voidaan kuljettaa jaloillaan, tulostaulu käännettynä. Yleensä kaksi henkilöä jaksaa kantaa konetta paikasta paikkaan ja saa asennettua jalatkin paikalleen, mutta suositeltavaa vahingon välttämiseksi olisi kolmen hengen porukalla kiinnittää / irrottaa jalat, jos on epävarma.
Vanhemmissa koneissa tulostaulu voidaan irrottaa kokonaan, jolloin tilantarve on hieman pienempi.
Vammojen välttämiseksi flipperin kantaminen kolmisteen on turvallisempaa pidemmillä matkoilla. Kolmen ihmisen voimin: kaksi kantaa sivulta ja yksi päädystä. Jos konetta ei pääse itse hakemaan, kuljetusyhtiö tuo sen lavalla maksua vastaan.
Onko flippereillä takuu?
Uusilla koneilla on normaalit virhevastuut. Käytetyt koneet myydään siinä kunnossa kuin ovat sillä hetkellä olleet. Uudet koneet ovat aina toimintavarmempia ja niihin löytyy normaalisti paremmin varaosia ja huoltaminen on yksinkertaisempaa.
Kuinka valitsen flipperin itselleni?
Käyttötarkoitus, oma tekninen taitotaso, kiinnostus harrastamiseen, budjetti sekä mahdolliset pelikoneen aiheet vaikuttavat koneen valintaan. Jos itse ei osaa, eikä ymmärrä tekniikasta / sähköstä mitään, niin kannattaa valita aina uudempia koneita yksityiskäytössä, koska ne ovat selvästi luotettavampia ja näin riski huollon tarpeesta on pienin mahdollinen. Lampun vaihdot, vahaukset, muoviosien vaihto ja kentän putsaukset sujuvat yleensä keneltä vain.
Aiheen perusteella flipperin valitseminen voi olla pidemmän päälle riski. Koneissa on valtavat erot pelattavuudessa, sekä ns. sääntöjen osalta. Flippereissä on erilaisia tehtäviä ja eritasoisia vaikeusasteita, joita pelaajan täytyy suorittaa, sekä uudemmissa koneissa ”tarina”, mitä seurataan. Toiset koneet ovat monimutkaisempia, ja pallon saaminen oikeaan paikkaan on vaikeaa, toisilla koneilla saa pelin helpommin rullaamaan eteenpäin. Aina kannattaa kysyä koneen pelattavuutta, vaikka aihe on mieluinen ja punnita kumpi on tärkeämpää: ulkonäkö vai että koneella jaksaa pelata pitkään?
Jotkut haluavat ostaa koneen esim. nostalgiasyistä, me emme suosittele tätä, ellet sitten halua konetta enemmän koristeeksi kuin pelattavaksi. Aika kultaa muistot, eli ei se ”Peran baarin” Casanova nyt sitten ollutkaan ihan hyvä flipperi.
Paras vaihtoehto on tulla paikan päälle pelaamaan konetta / koneita ja itse todeta pelattavuus, äänet, vaikeustaso yms. Saat samalla myös ohjeet huoltamiseen ja pikaisen käyttökoulutuksen.
Tarviiko pelaamiseen rahaa?
Ei tarvitse. Flipperi voidaan laittaa ns. Free Play-moodiin, jolloin peli alkaa painamalla vain Start-nappia.
Mitä teen, jos kone rikkoontuu?
Mitä vanhempi kone, niin sitä vaikeampaa koneen huoltaminen voi olla, ja myös riski vioista kasvaa. Jotkut viat voi itse korjata / huomata, kytkimiä voi säätää, lamppuja vaihtaa, irronneet johdot liittää kiinni, pallojumit poistaa kentältä, rikkoutuneet muoviosat vaihtaa. Pahemmat sähköperäiset viat vaativat yleensä alan harrastajan asiantuntemusta, sähkökoulutuksesta ei välttämättä ole apua. Onneksi monelta paikkakunnalta löytyy apua: mm. Tampere, Turku, Helsinki, Oulu, Mikkeli, Kouvola. Monelle voi ja täytyykin viedä itse flipperi kokonaisuudessaan. Me teemme kaikki huollot omissa tiloissamme, koska flipperin korjaaminen / vian selvittäminen on joskus työläs prosessi. Älä koskaan itse leikkaa mitään poikki, ruiskuta (vääriä) aineita flipperin koneistoon tai poraile reikiä yms. ellet tiedä tasan tarkkaan, mitä teet. Flipperifoorumilta saa myös hyvin apua ja vastauksia kysymyksiin, mutta niistäkin pitää osata erottaa hyvät ja huonot neuvot.
Mitä koneen huolto maksaa?
Riippuu viasta / huollon laajuudesta. Pahimmassa tapauksessa korjaus voi maksaa sen verran, mitä kone on maksanut. Meillä kallein huolto/korjaus on maksanut asiakkaalle 2500 € ja halvin 50 €. Joskus vian ollessa epäselvä, kone kannattaa myydä puolikuntoisena edullisemmin pois tai vaihtaa toimivaan lisärahalla. Huollolle voi myös asettaa ”katon”, minkä summan ylitse ei saa mennä, mutta kone voi jäädä vialliseksi.
Miksi kone maksaa tämän verran?
Käytettyjen koneiden markkinat ovat erittäin suuret ja monimutkaiset. Fakta on, että käytetyt koneet eivät ole keskenään samanhintaisia, vaikka ne olisi valmistettu samana vuonna ja jotkut käytetyt koneet ovat lähes uuden koneen hintaisia, vaikka ikäero voi olla 30 vuotta. Koneen hinnan määrittelee yleensä kysyntä, saatavuus, kunto, valmistusmäärä sekä sen käytännön toteutus. Korkea ikä pelkästään ei nosta koneen arvoa. Pelkkä aihe ei määrittele koneen arvoa, joissain koneissa vain aihe määrittelee arvon, vaikka toteutus olisi huono. Esimerkiksi kaikki bändiaiheiset koneet eivät ole arvokkaita. Täsmälleen kaksi samanlaista konetta voivat olla täysin erihintaisia.
Uusien koneiden eri mallit ovat keskenään suurin piirtein samanhintaisia aiheesta riippumatta, kun ne tilaa tehtaalta (kolme hintaluokkaa: Pro, Premium ja LE). Tämän jälkeen, kun kone on yksityiskäytössä, koneen hinta alkaa elämään ja hakemaan suuntaa. Lähes kaikki koneet, jotka on ostettu uutena viime vuosina (v. 2016-2022), on myyty myöhemmin vähintään samalla hinnalla käytettynä eteenpäin. Ostajan pitää silti varautua siihen, että koneesta saa vaikka viiden vuoden jälkeen maksettua hintaa vähemmän, eli pelkästään sijoitusmielessä ei konetta kannata hankkia. Historia kuitenkin osoittaa, kun ostettava kone on valittu oikein, arvo pysyy lähes samana tai jopa nousee. Monet koneet pitävät hyvin arvonsa joka tapauksessa, eli flipperin hankinta on keskimäärin hyvä hankinta verrattaessa autoon, huonekaluihin yms ja käyttö jää edulliseksi.
Entä jos kyllästyn flipperiin?
Jos käy niin, että kone jää vähälle käytölle, tai se on ollut pettymys, voi sen myydä, vaihtaa tai siirtää säilöön pois tieltä. Tärkeintä on pitää kone kunnossa, ettei sen arvo laske ainakaan huonon säilytyksen vuoksi. Kylmä, kostea varasto ei ole hyvä paikka. Vanhemmissa koneissa täytyy muistaa ottaa patterit pois, jos konetta ei käytä. Patterit tekevät kallista tuhoa, joka voi aiheuttaa sen, että kone jää ikuisesti toimintakyvyttömäksi. Muistathan, että aurinkokin haalistaa konetta. Koneen voi myydä koska vain pois, joskus väliä saattaa olla kymmeniä vuosia. Käytetyissä koneissa, koneen kunto on tärkeää ja vaikuttaa hintaan jopa satoja euroja, joten pidä huolta laitteesta pelasit tai et.
Voiko flipperistä saada sähköiskun, meneekö talosta sulake?
Asiallisesti huolletut koneet ovat turvallisia ja toimivat normaalissa verkkovirrassa tavallisella virtajohdolla. Joten ihan mistä tahansa konetta ei kannata ostaa, etenkin jos siinä on pieniä vikoja. Koneen sähkönkulutus on maltillinen 150-200 wattia. Flipperikoneissa itsessään on myös sulakkeita, jotka suojaavat konetta ja käyttäjää, mikäli koneeseen tulee vikaa. Jos koneeseen tulee sähköperäisiä vikoja esim. äänet ei kuulu, näyttö ei toimi, savuaa, rätisee, niin suosittelemme, ettei konetta käytetä, eikä edes laiteta päälle. Viat voivat johtua hapettumisesta, liian suuresta/pienestä verkkojännitteestä, huonoista liitoksista, viallisista johdoista, väärin käytetyistä aineista yms. Kun käyt johtoja tms. läpi koneessa, sammuta aina kone, ellet varmasti tiedä mitä teet. Jos talossa olevat taulusulakkeet/virtasuojat ovat toiminnaltaan nopeita, niin joskus konetta käynnistettäessä voi sulakkeet laueta, koska koneen ottama käynnistysvirta on huomattavan suuri. Tähän auttaa sulakkeiden vaihtaminen hitaaseen malliin.
Pitääkö flipperit aina niin kovaa ääntä?
Uudempia flippereitä voi tavallaan verrata kännykkään ja muistuttavat monella tapaa tietokonetta. Koneen äänet, värinät, tärähtelyt ovat säädettäviä asioita. Toki koneen mekaaniset äänet kuuluvat aina hieman. Niitäkin voi vaimentaa kumitassuilla jalkojen alla. Kone toimitetaan tehdasasetuksilla, joita voi muokata mielensä mukaan. Nykykoneissa on paljon asetuksia, mitä voi säätää ja muokata nappeja painamalla. Uusia koneita myös päivitetään USB-tikulla (ja verkon kautta), eli toimintoja kehitetään ja bugeja poistetaan. Koneisiin voi lisäksi tehdä fyysisiä säätöjä, kuten jalkojen korkeuden säätäminen, jolloin koneesta voi tehdä jyrkemmän tai loivemman. Jyrkkyys vaikuttaa paljon pelaamiseen. Koneita voi myös koristella erilaisilla lisävarusteilla, jotka eivät välttämättä kuitenkaan nosta koneen arvoa lisävarusteiden hankinta-arvon verran. Vanhemmissa EM-koneissa (Electro-Mechanical) pystyy myös tekemään joitakin säätöjä. Vanhoissa mekaanisissa koneissa säätömahdollisuudet ovat tosin melko suppeat.